Agar-agar i stället för gelatin?
Hej, Fyller år i helgen och tänkte bjud på en hallaonmousstårta, Receptet ser ut så här: Botten 300 gram mandelmassa 3 st äggvita(or) Fyllning 6 st gelatinblad 300 gram hallon, , frysta 2 msk hallonlikör 4 st äggula(or) 3 dl florsocker 6 dl vispgrädde Min fråga är vad jag kan ersätta äggen med, gelatinet är väll bara agar-agar som går att ta istället. Mvh Malin
- Malin
Gissar att du vill göra om din tårta så att den passar för den som äter vegankost? Eller är det bara gelatinet du vill få bort? Om du vill ersätta gelatinet går det bra med agar-agar. Däremot är resten av receptet full med saker som en vegan undviker: Ägg, äggula och vispgrädde är alla från djurriket. Att laga en liknande rätt och få den vegansk är inte så lätt. Så om det är en vegansk kaka du vill baka så är mitt tips att välja en annan efterrätt. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! SmåkakorFrön som sätter smakSolrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel. SconesMajssconesNär solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta. CrêpesSnabba pannkakor med god och matig fyllningCrêpes är bekvämmatens bekvämmat. Smidigt att ha färdigt i kylen när det är bråttom, lätt att frysa in direkt i ugnsformen, och en perfekt rätt att laga av pannkakor som blivit över. Crêpes är också lätt att fylla av det man för tillfället har hemma. Klassiska fyllningar som köttfärscrêpes, svampcrêpes eller kycklingcrêpes är gott som passar både vardag och på en buffé. Goda böncrêpes mättar fint, och lite lättare räkcrêpes, fyllda med räkstuvning, är enkel lyx som är lätt att laga även mitt i veckan. Med grönsaker, sallader och kanske en bit bröd räcker två crêpes per person långt en vardag. Och tillsammans med soppa passar de som varmt tillbehör. Snabb, lätt, billig och bekväm mat helt enkelt! |
|
Hej Malin!
Precis som du skriver så fungerar gelatin utmärkt att ersätta med agar agar. När det gäller ägg finns en ersättningsprodukt som heter No Egg att köpa i mataffärer och hälsokoster, men min erfarenhet är att detta fungerar bäst om det bara är ett eller två ägg som ska ersättas. I receptet du angav så ingår 3 äggvitor och 4 äggulor, vilket kan bli lite klurigt, men prova dig gärna fram och se om det inte går att laga ändå med No Egg. Följ instruktionerna på baksidan av paketet.
När det gäller vispgrädde så har märket SoyaToo en superbra sojavispgrädde i tetrapack. Vispa den kvällen innan du ska göra tårta så blir den hård och bra att ha på tårta dagen efter! SoyaToo finns på din vanliga mataffär.
Mvh
Maria - vegankocken.wordpress.com