Basartiklar hemma?

Jag har för en tid sedan bestämt mig för att äta vegansk mat istället för vegetarisk. Jag skulle behöva några råd om basartiklar som alltid bör vara hemma. Gärna varor med långt bäst-före-datum.

- J

Hej!

En bra idé att ha ett lager av basmat hemma! Vad du ska välja beror förstås lite på vad du gillar att äta :)

Här följer några förslag på bra saker som jag gärna har i skåpet för att laga grön mat

Mjöler och gryner, gärna grova fullkornsprodukter. Dinkel, råg, bovete, men också vete och havregryn.

Potatismjöl, majsstärkelse, rismjöl.

Pasta -fullkorn, dinkel, bulgur, couscous, quinoa och hirs.

Linser - röda - gröna - svarta, kikärtor, bönor av alla slag.

Linfrön och sesamfrön.

Nötter av alla slag, torkad frukt, russin

Socker, råsocker, (kakao, te, kaffe)

Vegetabilisk buljong, örtkryddor och pepparsorter.

Havredryck (behöver inte stå kallt), konserver med tomatpuré, krossade tomater, kokosmjölk.

Torkad svamp, vinäger och oljor av olika slag. (Oliv, raps, majs, linfrö,)

Ja, det var några förslag - lycka till med att själv bygga upp ett bra lager av basmat hemma!

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Hej!

Jag tycker Magnus missar de eminenta torkade sojaprodukterna som numera finns både i hälsokostaffärer och på mataffärer.

Torkade sojaprodukter (grytbitar, strimlor, filéer osv) har lång hållbarhet eftersom de är torkade, de är dessutom billiga.

Torkade sojaprodukter liknar väldigt mycket kött/kyckling i utseende och är utan smak, dvs lätta att krydda till vad man än vill att de ska smaka. Dessutom fullpacka med protein.

Ett måste i varje veganskt kök!

Mvh

Maria - vegankocken.wordpress.com

Redaktionens kommentar
Visst kan man använda sojaprodukter. Och som du skriver är de lättanvända. Själv kan jag tycka att de är lite väl tråkiga och känns lite för processade för att kännas roliga. Men proteinrika är de!



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se

Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

frukostbullar.se


Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

Ligger helgmaten ännu tung i magen? Eller börjar du bara längta efter lite lättare mat efter julen? Börja året med en god quinoasallad med bönor, caesarsallad, fetasostsallad eller kanske en kycklingsallad! Och skulle magen kurra är en varm soppa både gott, lättlagat och nyttigt! Vi föreslår klassiker som rödbetssoppa, krämig kycklingsoppa eller kanske potatis– och purjolökssoppa.

 salladsrecept.se