Basartiklar hemma?
Jag har för en tid sedan bestämt mig för att äta vegansk mat istället för vegetarisk. Jag skulle behöva några råd om basartiklar som alltid bör vara hemma. Gärna varor med långt bäst-före-datum.
- J
Hej! En bra idé att ha ett lager av basmat hemma! Vad du ska välja beror förstås lite på vad du gillar att äta :) Här följer några förslag på bra saker som jag gärna har i skåpet för att laga grön mat Mjöler och gryner, gärna grova fullkornsprodukter. Dinkel, råg, bovete, men också vete och havregryn. Potatismjöl, majsstärkelse, rismjöl. Pasta -fullkorn, dinkel, bulgur, couscous, quinoa och hirs. Linser - röda - gröna - svarta, kikärtor, bönor av alla slag. Linfrön och sesamfrön. Nötter av alla slag, torkad frukt, russin Socker, råsocker, (kakao, te, kaffe) Vegetabilisk buljong, örtkryddor och pepparsorter. Havredryck (behöver inte stå kallt), konserver med tomatpuré, krossade tomater, kokosmjölk. Torkad svamp, vinäger och oljor av olika slag. (Oliv, raps, majs, linfrö,) Ja, det var några förslag - lycka till med att själv bygga upp ett bra lager av basmat hemma! / Magnus
Redaktionens kommentar
Visst kan man använda sojaprodukter. Och som du skriver är de lättanvända. Själv kan jag tycka att de är lite väl tråkiga och känns lite för processade för att kännas roliga. Men proteinrika är de!
MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! GrönkålGrönkål + pasta = santNu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost. BlåbärstiderDet lyser blått i blåbärsskogen!Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie! Grilla ost!Fest med ost på grillenPå grillen får halloumiosten fin yta och färg samt ett segt inre. I burgaren blir det gott med lite chilisting, sallad och grillade grönsaker som paprika och aubergine. Även på grillspett passar halloumin bra för att ge mättnad - varför inte duka upp en buffé med tillbehör till grönsaker och ost? Fyllda grillade tomater gör sig bättre som förrätt. De döljer varm fetaost smaksatt med örter och citron i sitt inre. Så, fest på ost vid grillen rekommenderas! |
|
Hej!
Jag tycker Magnus missar de eminenta torkade sojaprodukterna som numera finns både i hälsokostaffärer och på mataffärer.
Torkade sojaprodukter (grytbitar, strimlor, filéer osv) har lång hållbarhet eftersom de är torkade, de är dessutom billiga.
Torkade sojaprodukter liknar väldigt mycket kött/kyckling i utseende och är utan smak, dvs lätta att krydda till vad man än vill att de ska smaka. Dessutom fullpacka med protein.
Ett måste i varje veganskt kök!
Mvh
Maria - vegankocken.wordpress.com