Vegansk påskmeny
Påsken skall vara gul! Gärna med härligt grönt. Det är ju vårens ankomst som firas! Prova några härliga rätter som passar fint i påsk.
Vegansk påskpajFyllning
Sås
Pajskal
Börja med pajskalet: Blanda ingredienserna och låt stå kallt i c:a en timme. Kavla ut pajdegen och klä en pajform, låt den sticka upp lite över kanten. Annars riskerar skalet att bli för lågt när det gräddas. Förgrädda i 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Gör fyllning: Tina spenaten och sila av överskottsvätskan. Hacka löken fint. Fräs löken mjuk och blanda ner i spenaten. Skiva halva paprikan. Hacka den andra halvan i bitar. Skala och skiva moroten och palsternackan. Skär i små tärningar. Koka i 5 min, de skall fortfarande vara lite fasta. Häll av vattnet.
Sås: Vispa samman sojamjölk och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning. Ställ av och blanda i kryddor, matfett och ost. Rör i morötterna, paprikan och palsternackan i såsen. Fyll pajskalet först med spenaten i ett tunt lager i botten. Häll över ostfyllningen och garnera med paprikaskivorna. Grädda i cirka 20 min i 200 graders värme. Strö över solrosfröerna före servering. Läsarkommentarer
Redaktionens kommentar
Paj är en tacksam rätt, eftersom det är lätt att variera fyllningen. Utgå från receptet på veganskt pajskal, eventuellt också med såsen, och prova dig fram. Champinjoner, gärna tillsammans med spenat, är gott i paj, liksom en tomatfyllning smaksatt med örter och kanske oliver. Andra tänkbara fyllningar är linser eller kikärtor tillsammans med till exempel aubergine eller squash. Se till att fyllningen inte är för blöt och inte heller för torr, eftersom den ska gräddas i ugnen! Titta gärna på www.pajrecept.se för inspiration. Lycka till!
Kommentar av
Annika
23 februari 2010
Var hittar man veganost? Svar av /Ewa
29 mars 2010
Soya ost finns på ICA Kommentar av
Ulla.
25 mars 2008
1.5 dl grahamsmjöl + 1.5 dl vetemjöl + 75 gram olja det blev gröt och det kan man inte kavla! Efter ytterligare cirka en dl vetemjöl blev det en hanterbar deg. Dock mkt kort i konsistensen så jag kavlade den mellan gladpac - ark. Veganost var ju inte heller något som butikerna kan så mkt om. Rätten blev uppskattad av både veganer och köttätare.
Redaktionens kommentar
Du har rätt i att det kan behövas något mera mjöl. Vi ska se över receptet.
Svar av Maria
22 mars 2010
Det står faktiskt 2 till 2,5 dl vetemjöl och inte 1,5 som du har skrivit.. läs receptet noga nästa gång=) MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! FrukostbullarFrukostbullarna som får dagen att lyfta!Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet. Koka syltBär kvar i frysen?Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken! BakabullarHeja kanelbullen!Få kakor och fikabröd är lika uppskattade och klassiska som kanelbullen! Som caféägare fick jag baka plåtvis med dessa gyllenbruna läckerheter. För ung som gammal älskade bullar... I år är det tio år sedan Kanelbullens dag först firades. Och nog finns det skäl att fira med en nybakad bulle. På bakabullar.se hittar du tipsen för de bästa kanelbullarna. Och skulle du mot förmodan vara trött på just kanelbullar så finns det recept på många andra, goda bullar! |
|
Tack för receptet! Nu är det ju inte Påsk o jag vill gärna ha fler recept på veganpajer då min dotter är vegan sedan många år. Visst kan jag fråga henne..men roligare att överraska, eller hur:)