JordgubbstårtaEn jordgubbstårta hör sommaren till! Och visst går det att baka en veganvariant... Du behöverReceptet är för 6 personer. Tårbotten
Vaniljkräm och garnering
Gör så här:Tårtbottnen: Smörj med olja och ströa en form, gärna en spännbandsform, med grahamsgryn. Blanda alla torra ingredienser och nyp i margarinet eller rör i oljan. Tillsätt vattnet och rör tills smeten är slät. Häll i den smorda formen och grädda i 175 grader under cirka 30 minuter. Låt svalna. Vaniljkräm: Vispa samman havremjölk och potatismjöl i en kastrull. Sätt på medelvärme. Rör hela tiden, tills en kräm bildats. Det är viktigt att inte avbryta rörandet, för då kan klumpar lätt bildas, särskilt i början. Tag av från plattan, rör i salt, socker och vanilj. Rör i margarinet. Låt svalna. Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad i diskhon. Garnering: Dela tårtbottnen i tre skivor. Lägg den översta biten underst. Bred på jordgubbsmoset eller sylten. Lägg på mellanbiten och bred på vaniljkrämen. Lägg på översta skivan. Plasta in och låt stå, gärna över natten. Vispa sojagrädden så hårt det går. Om det är mycket varmt kan man hålla bunken i ett kallvattenbad för att få ökad stabilitet på grädden. Halvera alla jordgubbar utom en. Garnera med de halva jordgubbarna. Placera den hela jordgubben lite på sned i mitten och pudra över den rivna chokladen. Servera! Tips! Det enklaste sättet att dela en tårtbottnen är med hjälp av sytråd. Tag en rejäl bit tråd och linda runt två pinnar. Se till att den lösa tråden är minst 5 cm bredare än själva tårtans diameter. Håll i pinnarna och spänn tråden. Såga dig sedan igenom på lämplig höjd. Det är viktigt att tårtbottnen svalnat ordentligt innan du gör detta! Kommentar av
Moa
25 mars 2012
@Osignerat: nej, margarin är en smörersättning. Det är vanligast med en blandning gjord på växtolja och mjölkprodukter, men det finns vegansk(helt baserad på växtolja) också. Kommentar av
osignerat
8 juli 2011
margarin är inte veganskt ,det är kons första skikt innan mjölken,men verkar vara en god tårta för en icke vegan;) Kommentar av
Anna
19 juni 2011
För kompakt tårtbotten. Inget jag víll baka igen. Vaniljkrämen var bra. Bra idé med vaniljkräm och ett lager färska jordgubbar. Kommentar av
Morsan
2 april 2011
Mycket uppskattad och god! Till och med barnen tyckte om den. Fast jag fuskade lite och tog färdig vaniljvisp (vegansk) istället... Svar av Anita
2 maj 2011
Tog du sylt eller mosade bär emellan bottnarna ? MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! SalladstiderLätt start på åretEfter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad! FrukostbullarBörja dagen med nybakat!Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten! Grilla ost!Fest med ost på grillenPå grillen får halloumiosten fin yta och färg samt ett segt inre. I burgaren blir det gott med lite chilisting, sallad och grillade grönsaker som paprika och aubergine. Även på grillspett passar halloumin bra för att ge mättnad - varför inte duka upp en buffé med tillbehör till grönsaker och ost? Fyllda grillade tomater gör sig bättre som förrätt. De döljer varm fetaost smaksatt med örter och citron i sitt inre. Så, fest på ost vid grillen rekommenderas! |
|
Jättegod tårta, rekommenderas skarpt