Sås på grönsaker?
Jag undrar om ni har recept på någon god sås som bara är gjord på grönsaker och kryddor. Helst inte med olja i heller.
- Mattias Jacobsson
Det finns många sätt att få bra såser på grönsaker. Här är några lätta tips: Ånga finhackad lök med färsk vitlök. Tillsätt färska, skalade tomater och koka samman. Toppa med basilika och mixa slätt. Förväll skogssvamp tillsammans med schalottenlök. Mixa slätt och krydda med soya och timjan. Ugnsrosta lök, morötter, palsternacka och svamp i lite olja i ugnen. Koka tillsammans med kryddpeppar och lagerblad under lock till du får en buljong. Koka samman, krydda och red med maizena. Koka samman linser, lök och curry. Smaka av med vinäger, råsocker och salt. Mixa slät och servera varm eller kall. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! RisottoSnabbt med stil!En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil! Sylt och chutney av rabarberFånga rabarbersmaken i flyktenSpara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt. FläskpannkakaMatiga pannkakorNyttiga och matiga pannkakor serverade med matig fyllning är tacksam vardagsmat. Använd gärna lite grövre mjöl i smeten, till exempel i grahamspannkakor. Eller var bekväm och använd ugnen. Klassisk ugnspannkaka går att variera i det oändliga. Prova att byta ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl eller dinkelmjöl. Smaksätt pannkakan med äppelbitar, finhackad lök, riven ost eller bacon. Eller laga klassisk fläskpannkaka och servera med linongsylt, rivna morötter, lättkokt broccoli och vitkålssallad. Bekvämt, snabbt och lättlagat. Och gott såklart!
|
|