Vegansk pizza

Pizza kan varieras med veganska pålägg i oändlighet, men när osten utesluts är det bra att välja riktigt smakrika pålägg som oliver och grillade grönsaker.

Du behöver

Receptet är för 2 personer.

Pizzabotten

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 3 msk tomatpuré
  • 1 1/4 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk hackad, gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1 tsk basilika
  • svartpeppar
  • salt

Fyllning

  • 1/2 burk grillad paprika eller 2 röda, grillade paprikor
  • 150 g champinjoner
  • 2 msk gul lök, hackad
  • 1+1 msk olivolja
  • 15 st oliver, svarta eller gröna
  • 1-2 msk pumpakärnor
  • 1/2 tsk oregano
  • ev 1-2 dl riven, vegansk ost

Gör så här:

Börja med att göra pizzabottnen. Lös jästen i lite av vattnet (det går bra med kallt vatten, 37-gradigt vatten gör att bakningen går snabbare). Tillsätt resten av vattnet och därefter socker, salt och olja. Arbeta i mjölet lite i sänder och knåda därefter degen smidig i 5-10 minuter (den längre tiden om du knådar för hand). Låt jäsa i 30-45 minuter.

Koka under tiden tomatsåsen. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt tomatpuré och vatten, smula ner örterna och smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka samman på låg värme tills såsen tjocknat.

Ansa champinjonerna. Hetta upp 1 msk av oljan i en stekpanna och fräs champinjoner och lök tills de börjat ta färg. Ställ åt sidan.

När degen jäst färdigt kavlas den ut till två runda pizzor eller en som räcker till en plåt. Pensla bottnen, ända ut på kanterna, med 1 msk olivolja och bred ut tomatsåsen. Fördela champinjoner, oliver och paprika över pizzan. Strö över pumpakärnorna och eventuellt riven, vegansk ost. Grädda pizzan i 225-250 grader tills bottnen är färdig cirka 12-15 minuter. Lyft lite i ena kanten för att kontrollera att den inte är mjuk. Strö över oreganon och servera.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
2 november 2015

jag gillar pizzan

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Wedgy
16 maj 2014

Man behöver inte jäst till pizzabotten, innebär bara en väntan på 30 min. Blir ingen skillnad i smak eller konsistens. Skippa jästen. Kan för övrigt ha olivolja i degen oxå. För övrigt kan habanero, jalapeno eller chili vara gott på pizzan. Kronärtskocka funkar oxå.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se