Vispbar havregrädde?
Finns det en "vispgrädde" som är baserad på havre istället för på soya? Jag äter veganskt av miljöskäl och har hört att soyaodlingar är en väldig påfrestning på miljön, så jag försöker undvika allt soyabaserat.
- A
Vad jag vet finns det i dag ingen riktigt färdig, vispbar produkt som inte innehåller soja. Havrebaserad "grädde" finns det flera sorter, men de är alla gjorda för att använda i matlagning. Du har rätt i att det ibland kan kännas märkligt när man läser innehållsförteckningen på förpackningen och upptäcker vad den består av. Och många gånger blir man nog tvungen att antingen avstå från varan eller tillverka någonting liknande själv för att bli nöjd. En lösning som kan fungera är att själv stabilisera havregrädde med agar-agar medan du vispar tills den får rätt konsistens. Men detta har jag inte hunnit prova, så då får du experimentera! Kommentar av
Eva Ö
5 november 2011
Carlshamns mejeri har en vispbar havregrädde Kommentar av
vegankocken.wordpress.com
14 december 2010
Det finns visst färdiga vispbara havregräddar , kika bland mejeriprodukterna! Bland annat finns de av märket Carlshamn och GoGreen. Däremot (enligt mig) är SoyaToo vispgrädde betydligt godare och som vegan så minskar du jordens resursslöseri avsevärt och kan med gott samvete äta lite sojavispgrädde då och då :) Mvh, Maria - vegankocken.wordpress.com
Redaktionens kommentar
Ja, sedan inlägget ovan skrevs har det kommit en rad vispbara grädd-ersättningar utan animaliskt fett.
Kommentar av
Skarus
27 november 2010
Vad jag ser så finns det ingen datering på det här inlägget, men i dagsläget finns hursomhelst både vispgrädde gjord på havre och på soja. Den godaste är enligt mig den som heter soyatoo, finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Kommentar av
Anna
17 oktober 2010
Sojan som används till köttindustrin ger upphov till regnskogsskövling, men de flesta "veganska" sojaprodukter typ sojamjölk görs av bönor som odlas i österrike, och ger alltså inte upphov till samma skadliga effekt på miljön. Kolla på förpackningarna till sojaprodukterna! På många av dem står det att det kommer från österrikiska odlingar. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! KycklingreceptDragon & baconDet är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna. Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta. Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet. Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig! Snabbt, lätt och väldigt gott! Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se! |
|
Ett gott alternativ är cashewgrädde.
Se recept t.ex Risenta.se