Smörgåspålägg för veganer?

Jag är på jakt efter ett enkelt och gott brödpålägg man kan tillreda sjäv. Jag äter ofta bröd till frukost, ibland även till andra måltider. Som vegetarian blir det ofta ost av något slag men jag tycker det känns väldigt motsägelsefullt då jag försöker dra ner på djurprodukter. Såklart funkar det med bara några skivor tomat, gurka eller vilken grönsak som helst men jag vill gärna vidga vyerna lite. Har du något bra tips ?

- Nina

En bra mixer är lösningen på mycket! Prova att mixa kokta linser, krydda med örtkryddor och salt, späd med rapsolja till en bredbar konsistens. Samma går att göra med kikärtor och bönor. Prova olika smaker - till exempel tomat eller gräslök. De flesta rotfrukter går att rosta i olja och kryddor i ugn och sedan mixa till ett pålägg. Sedan är alltid pastor gjorda på nötter eller fröer bra pålägg.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Hannavilja
10 november 2012

Till mina favoriter hör bl.a. jordnötssmör, sesampasta (t.ex. Kung Markattas lite med korniga än tahini) + äppleskivor, mandelsmör (bara att mixa mandlar med lite salt), hoummus...

Kommentar av osignerat
12 mars 2012

peanutbutter&jelly!

Kommentar av Joakim
6 mars 2012

Min favorit är att slarvigt mixa lika delar sojabönor och urkärnade oliver med någon matsked olivolja, lite vatten, några stänk citronsaft och eventuellt lite kapris. Blir en proteinrik tapenad som faktiskt funkar även för att göra snygga snittar. Finns såklart även färdiga grejer att köpa, typ Tartex och Tofulines smörgåspålägg...

Kommentar av osignerat
26 januari 2012

Hej!har läst om havremjölk innehåller utvinnet av fär ull?Är det sant?Vad ska veganer dricka då?

En som tänker bli vegan!

Svar av
22 maj 2013

En del havredrycker innehåller animalskt D-vitamin från fårull, t.ex Icas Solhavre.

Oatly är okej, liksom en del andra.

Maila eller ring fabrikörerna om du är osäker :)

Kommentar av dobson
24 januari 2012

Baba Ganoush på rostad aubergine och rostad paprika är riktigt gott på macka. Solrospastej funkar fint också.

Jordnötssmör och hjortronsylt om man är sötsugen, mmm mackor :)

Kommentar av Sofia
8 januari 2012

hummus är typ det bästa som finns att ha på mackan, det är som en ersättare för smör och pålägg, och sen kan man lägga på massa goda grönsaker som t.ex. tomat, avocado, gurka, paprika, sallad... SÅ gott!

Svar av Sara
15 december 2013

Tahini kan användas på samma sätt. :) Och sen har vi jordnötssmör med päronskivor.

Kommentar av osignerat
2 september 2011

avokado!!! eller banan med örtsalt!

Svar av Sara
15 december 2013

Och banan med kanel för en lite sötare upplevelse. :)




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se


Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

Chocolate chip cookies i all ära, men ibland är det bra att gå tillbaka till klassikerna för att njuta rena, goda smaker till fikat. Ett välfyllt kakfat med enkla småkakor är en garanterad njutning för alla livsnjutare. Välkända kakor som schackrutor, chokladbröd, kolakakor eller syltkakor fyllda med din favoritsylt. Kanske några spröda kringlor, doppade i pärlsocker? Eller finska pinnar? Själva gillar vi klassiska smaker med russin och mandel i spröda mandelkakor!
De flesta småkakor är lika lättbakade som de är lätta att äta. Som tur är passar de att baka många och frysa in – de tinar på några minuter och är perfekt att ta fram när det plötsligt är läge för finfika! Kanske är det läge att baka en plåt just idag?

 smakakor.se