Glutenallergi och vegan?
Glutenallergiker och vegan, har du några tips och idéer då have mjlk osv inte går att äta för min del. Jag känner mig lite vilsen då de i min närhet inte tycker att det passar att vara vegan och gluten, men jag vill absolut inte äta kött. Hur gör jag? Några bra recept och tips?
- Madelen
Det kan bli svårt att hitta en ballanserad kost som passar dig, det kan jag hålla med om. För den som undviker mjölkprodukter av olika slag gäller det ju att få i sig vad man behöver från växtriket. Jag brukar ofta förespråka baljväxter av alla slag som en bra bas, tillsammans med rotfrukter, gröna grönsaker, frukt osv. Men i ditt fall vill jag inte komma med några råd och tips, jag tycker du ska ta kontakt med en dietist som är specialist att sätta samman mat på rätt sätt. I annat fall är det lätt hänt att du får en skadligt ensidig kost. Kommentar av
mormor
7 augusti 2014
Vad äter en vegan till frukost? Kan jag bjuda en vegan på kräftor?
Redaktionens kommentar
Veganer äter inget från djurriktet så kräftor går inte. Men havre, ris- eller sojamjölk med müsli går bra, liksom mjölkfri gröt, bröd med mjölkfritt pålägg mm
Rapportera olämplig kommentar Kommentar av
Camilla
13 maj 2014
Vill bara påpeka att havre inte är gluten!!! Så havreprodukter likaså mandel, ris och kokosmjölk går bra! Svar av Namn/signatur
18 mars 2021
Havre som inte är tvättat kan innehålla gluten och havredrycken ska det stå glutenfri på för att en person med celiaki ska kunna dricka den. Ikaffe innehåller för mycket gluten så därför ska den inte drickas av en glutenintolerant person. Kommentar av
Celiaki-Therese
27 juli 2012
Fungerar verkligen inte havremjölk? Jag är själv glutenintolerant, och dricker havremjölk. Havre i sig innehåller ju inte gluten, dock brukar jag undvika annat än Sempers rena havre vid bak och liknande. Men har konsulterat en del av mina dietböcker och havremjölk innehåller inte gluten, och om det gör det så ligger dessa lååångt under gränserna. Jag känner mig ganska säker på den saken, eftersom jag är mycket känslig och reagerar mycket kraftigt på gluten med kräkningar inom ett par timmar. Är övertygad om att havremjölk är fritt fram. Kommentar av
Marie
7 juni 2011
hoppas ngn fortfarande kikar in här, men det finns en bra receptbok, som jag själv har som heter The Gluten-Free Vegan av Susan O'Brien. Finns för ca 100kr på adlibris.com. Hoppas det löser några av dina problem. Kommentar av
mariaF
24 april 2011
bovete, alla olika sorters ris, quinoa, hirs, amarant, nötter och frön av alla de slag, linser rotfrukter... det finns hur mycket som helst att ta av. gör mjölk av sesamfrön eller mandel det är mycket näringsrikt. skaffa en bra mixer med en sil-insats. Kommentar av
Veganen
18 juli 2010
Jag förstår inte. Av vilken anledning skulle är det ett problem att kombinera vegansk kost med en glutenallergi? Grönsaker, baljväxter, nötter, sojaprodukter osv innehåller inget gluten och är en fullvärdig kost. När det gäller mjölk, grädde och andra "mejeriprodukter" finns andra varianter baserade på soja och ris. Svar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010
Håller fullständigt med Veganen. den veganska kosten är inte alls ensidig utan går att variera i oändlighet. Så du kan lugnt äta glutenfri mat utan att orsaka djurens lidande! MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! KladdkakorKladdkaka med hallonVariera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika. JulbrödHembakat bröd till julDet är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar. PizzaHembakad fest!En pizzakväll med familj eller vänner är alltid en bra idé. Och det är inte svårt att lyckas med pizzan. Välj en enkel pizzadeg eller knåda ihop en långjäst pizzadeg, så får du riktigt knapriga kanter och botten! Med en bra botten kan du lätt variera påläggen efter smak. Experimentera med spännande resultat eller baka någon av de klassiska pizzorna. Kanske en enkel capricciosa eller varför inte en gorgonzola? Den som inte kan bestämma sig gör förstås en quattro stagioni! Smaklig och trevlig pizzakväll! |
|
Rapportera olämplig kommentar
Dölj Rapportera olämplig kommentar
Man kan lätt göra sin egen havremjölk från glutenfria havregryn. Jag använder stavmixer och en chufamix, vilket är ett behändigt hjälpmedel för att snabbt kunna sila av det grövsta. Jag blandar 1,5 dl havregryn med 7,5 dl vatten, en nypa salt, en nypa vaniljpulver, två dadlar utan kärna, 1 tsk kokosolja, mixa 1 minut, sila från, klart! Förvaring 4-5 dagar i kylskåp.